Penészmentesítés

Pusztulj penész és máris festhetünk!

Manapság sok kellemetlen problémát okozhatnak friss festés előtt, a szobák falain élő penészgombák. Hogy ezeket minél gyorsabban eltüntessük, olvassuk el ezt a kis tájékoztatót!

Lényeges feladatunk festés előtt, hogy megfelelően előkészítsük a terepet. Amennyiben nincs rossz állapotban az eredeti festett felület, egyből nekiláthatunk a penészgátlófestésnek, de ezt előzze meg a penészlemosás! A legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, amikor viszonylag jobb minőségű a penészmentesítenikívánt falfelület, így megelőzzük a plusz munkát. Miből láthatjuk, hogy ebben a bizonyos „legkönnyebb helyzetben” vagyunk-e?

  • az eredeti festék erősen tapad a falfelülethez
  • pusztán felületi penész található a falon

Mit tegyünk penészmentesítés előtt?

A rosszabb helyzetben akkor vagyunk, ha az eredeti fal állapota rossz minőségű. Ebben az esetben lényeges feladatok várnak ránk a konkrét penészmentesítési eljárás megkezdése előtt:

  • a fal megtisztítása a baktériumoktól
  • a sóhoz hasonló átnedvesedett foltok eltüntetése
  • durva-rücskös felületek kiegyenlítése (kaparás vagy csiszolás segítségével)

/Csiszoláskor vagy kaparáskor nedves ruhával itassuk át a falfelületet, így megakadályozzuk a spórák szétszóródását, s ezzel meggátoljuk a fertőzés továbbterjedését!/

A penészmentesítés folyamán a penésztelepek kiirtását penészölő szerrel tudjuk véghezvinni, amely un. Fungicid nevű anyagot tartalmaz. Ezzel az eljárással megakadályozzuk a spórák nagymértékű elszaporodását. Kaparáskor ajánlatos maszkot használni, hogy megakadályozzuk a nyálkahártyán keresztül való fertőzést. Mindezek után megkezdhetjük a glettelést, amellyel simává, egyenletessé varázsolhatjuk az addig érdes felületet.

Ha felmértük a fal állapotát és azt állapítjuk meg, hogy egyéb kémiai beavatkozáshoz kell folyamodnunk, akkor számot kell vetnünk arról, hogy melyik, (szükséges esetben mindegyik) módszert alkalmazzuk a következőkből:

  • impregnálás (fal telítése, beeresztése)
  • mélyalapozás
  • felületszilárdítás (vakolaterősítés)

Amennyiben nincs kellő ismeretünk a feladat elvégzéséhez, úgy kérjünk segítséget a megfelelő személytől, szakembertől, hivatásos festőtől vagy akár a szaküzletben a bolti eladótól.

Hogyan készüljünk fel a  penészmentesítésre?

Alaposan tekintsünk körbe a penészmentesíteni kívánt helyiségben, s fedjük le az összes olyan dolgot, amelyet meg szeretnénk védeni a vegyszerek lehetséges káros hatásaitól. Használhatunk ragasztószalagot, fóliát vagy akár hullámpapírt is.

Az eredeti festéket kaparjuk le a falról, majd csiszoljuk simára! Ha a fal annyira régi vagy rossz minőségű, hogy szétporlad, akkor sajnos újra le kell vakolni.

Legyünk precízek!

A lyukacsos falfelületet tömjük be telítő anyagokkal. Ne aggódjunk, mert ezek a szerek többnyire veszélytelenek az emberi szervezetre, valamint nagy előnyük, hogy rendkívül gyorsan száradnak. Sőt, vannak olyanok is, amelyek a vakolatot is megerősítik, s a festék tapadását is elősegítik. Vásárolhatunk olyan telítő anyagot is, amely már önmagában penészölő hatású így megkönnyítjük és meggyorsítjuk a falfestés előtti munkálatokat.

Penészmentesítés sikeresen, ismerje meg hogyan!

Penész - szüntessük meg a kiváltó okokat festékkel!

Penész – szüntessük meg a kiváltó okokat festékkel!

Leggyakoribb támadási pont a penészesedésnek a vizes helyiségek, azaz a fürdőszoba, illetve a konyha. Ez azonban nem  jelenti azt,  hogy egyéb lakóterületen nem fog a penészgomba megjelenni, hiszen sokszor elegendő egy hajszálnyival magasabb páratartalom ahhoz, hogy a penészfoltok a lakószoba falain megjelenjenek.

Leggyakrabban a sarkokban, valamint az ablakok közelében alakul ki a penészesedés, ezekre jobban oda kell figyelni.

Penészmentesítés egészségügyi szempontból

A penészedés kialakulása leggyakrabban hűvös, hideg időben, ősszel  és  télen kezdődhet, mivel akkor alakulnak ki nagy hőmérsékleti eltérések, aminek a levegőben lévő felesleges pára lecsapódása az eredménye, ami táptalajt biztosít a penészgomba spóráinak.

A penészmentesítés fontossága nem a kellemetlen szag és  rossz esztétikai  látvány miatt lényeges,  hanem egészségkárosodást okozhat a lakóhelyiséget használóknak. A penész allergiás reakciókat okozhat, e mellett számos festőzésnek lehet a forrása, jelentősebb mértékben, mint azt elképzeljük.  A legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek a fiatalok és az idősebbek jobban ki vannak téve a penészgomba káros hatásainak.

A penészesedés gátlásának egyik legkézenfekbővv eljárása a megelőzés, amely a tervezésben és  az utókezelésben jelenhet meg a Protektor festék felhasználásával.

Penészesedést gátló hőszigetelő festék alkalmazása

Amennyiben a lakásépítés során nem kellő gondossággal jártak el és nem vettek figyelembe pár fontos szempontot, felhalmozódhatott a páratartalom a lakószobában és a falfelületek elkezdtek penészesedni.

A penészesedés gátlása egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor praktikus elven alapul. Ugyanis a kerámiát tartalmazó festék a penészedés kiváltó okát csökkenti meg, egyrészt azzal, hogy a festékréteg engedi a falban található nedvességet távozni, így közvetve hozzájárulhat annak kiszáradásához. Ugyanakkor egy vízlepergető bevonatot képez a falon, így a falba nem tud kívülről nedvesség bejutni. E mellett a festékrétegben található kerámiagömbök a felületen a hőt egyenletesen eloszlatják, csökken  a páralecsapódásnak a kockázata. Egy sikerese megoldás a penészképződés akadályozására.

Miért válassza a Protektor védőfestéket ?

Ha nem szeretne lakásában a penésszel küzdeni, akkor egy megoldás lehet a Protektor beltéri hőszigetelő  festék.

Állandó nagymértékű páraterhelés esetén ajánlott a pára elvezetéséről gondoskodni, mert ebben az esetben még a Protektor kerámiatartalmú festéken is lecsapódhat a pára.

Oldalunkon a Beltéri festék menüpont alatt még alaposabban megismerheti penészgátló festékünket.

Önt is bosszantja a penész? Számolja ki gyorsan, mennyiért juthat hozzá a Protektor beltéri hőszigetelő és penészmentesítő festékhez!